Τι ισχύει για τη φορολογία για εισοδήμα που προέρχεται μέσω Booking και Airbnb

Τι ισχύει για τη φορολογία για εισοδήμα που προέρχεται μέσω Booking και Airbnb

Πριν μερικά χρόνια, όταν η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας, όπως η Booking ή η Airbnb, ήταν ακόμη στα σπάργανα, το εισόδημα που αποκτούσε ο εκμισθωτής δεν δηλωνόταν και συνεπώς δεν φορολογούνταν. Σιγά σιγά, με την πάροδο των ετών και τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε αυτή η πρακτική, τα περισσότερα κράτη προέβησαν στη νομοθετική ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες να τη δηλώνουν σε δημόσια αρχή, έτσι ώστε να φορολογείται το αποκτηθέν εισόδημα, όπως γίνεται και με την μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων.

Πρόσφατα, μπήκε και η Ελλάδα στο χορό και θέσπισε με το νόμο 4472/2017 (άρθρο 83), ο οποίος επιφυλάσσει αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες. Ποιες είναι ακριβώς οι διατάξεις του νέου νόμου και πώς πρέπει να κινηθεί ο ιδιοκτήτης αν θέλει να είναι καθ’ όλα νόμιμος;

Εγγραφή στο μητρώο ακινήτων

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εγγράψετε το ακίνητό σας στο «μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ο αριθμός εγγραφής σε αυτό το μητρώο θα πρέπει να συνοδεύει κάθε δημοσίευση που κάνετε για το ακίνητό σας σε κάποια πλατφόρμα μίσθωσης ακινήτων, όπως η Airbnb.

Δήλωση στην ΑΑΔΕ

Κάθε φορά που θα οριστικοποιείτε βραχυχρόνια μίσθωση για συγκεκριμένες ημερομηνίες με κάποιον επισκέπτη, θα πρέπει να τη δηλώνετε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία που θα πρέπει να αναφέρετε είναι ο αριθμός εγγραφής του ακινήτου, οι ημερομηνίες της μίσθωσης, το μίσθωμα και τα στοιχεία του μισθωτή. Μέσω της εφαρμογής μπορείτε να υποβάλλετε και τροποποιητική δήλωση σε περίπτωση αλλαγής των ημερομηνιών, του μισθώματος και του επισκέπτη ή ακύρωσης.

Μέγιστο όριο μίσθωσης

Επειδή οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν τη βραχυχρόνια, δηλαδή τη σύντομη και όχι μόνιμη, μίσθωση, ορίζεται με βάση το νόμο ανώτατο όριο ημερών, το οποίο όμως γνωρίζει και εξαιρέσεις. Έτσι, η μίσθωση του ακινήτου σας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά έτος, ενώ για νησιά κάτω των 10 χιλιάδων κατοίκων το όριο αυτό είναι στις 60 ημέρες. Ωστόσο, επειδή η ρύθμιση έχει ως στόχο την αποτροπή της βραχυχρόνιας μίσθωσης από το να γίνει με επιχειρηματικούς όρους, θέτει εισοδηματικό κριτήριο.

Έτσι, το μέγιστο όριο των ημερών δεν υφίσταται αν το εισόδημα του εκμισθωτή από τη μίσθωση του συνόλου των ακινήτων του δεν ξεπερνά τα 12.000 € ανά φορολογικό έτος. Αυτό σημαίνει πως ο νόμος απευθύνεται κατά βάση σε ιδιώτες που θέλουν να νοικιάσουν τα ακίνητά τους ευκαιριακά χωρίς να μετατρέψουν αυτή τη δραστηριότητα σε επιχείρηση, η οποία υπάγεται σε άλλο νομοθετικό πλαίσιο.

Συντελεστής φορολογίας

Το εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων φορολογείται όπως η μακροχρόνια μίσθωση. Έτσι, για ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 € φορολογείται με συντελεστή 15%, για εισόδημα από 12.000 € μέχρι 35.000 € με συντελεστή 35% και για εισόδημα από 35.000 € και άνω με συντελεστή 45%.

Κυρώσεις

Με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο νέος νόμος επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες των διατάξεών του. Έτσι, στους διαχειριστές ακινήτων που δεν συμμορφώθηκαν με τις διατάξεις του νόμου περί εγγραφής στο μητρώο επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 5.000 €. Αν ο ιδιοκτήτης δεν δηλώσει το μίσθωμα για συγκεκριμένη βραχυχρόνια μίσθωση, τότε θα του επιβληθεί πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα είναι διπλάσιο από το μίσθωμα που έχει δηλωθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα τη μέρα, κατά την οποία θα γίνει ο έλεγχος. Για την εκπρόθεσμη δήλωση στην ΑΑΔΕ της βραχυχρόνιας διαμονής επιβάλλεται πρόστιμο 100 €.

Γίνεται, κατά συνέπεια, φανερό ότι πλέον η βραχυχρόνια μίσθωση διέπεται από αυστηρούς κανόνες που απαιτούν την ακριβή τήρησή τους. Αν χρειάζεστε βοήθεια σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής της διαδικασίας, συνιστούμε να συμβουλευτείτε το λογιστή σας. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι είστε νόμιμοι και θα μπορείτε να χαρείτε το έξτρα εισόδημα που θα βγάλετε άφοβα.

Διαβάστε ακόμα Ποιες υποχρεώσεις έχετε ως διαχειριστής ενός ακινήτου που προσφέρεται για ενοικίαση μέσω Airbnb ή Booking

Ως εκμισθωτής έχετε φυσικά να ασχοληθείτε και με το διαχειριστικό κομμάτι του ακινήτου σας. Απευθυνθείτε σε μας και ξενοιάστε. Σύντομα θα παρέχουμε υπηρεσίες check-in και check-out του επισκέπτη, ελέγχου του σπιτιού καθώς και καθαριότητας και αναπλήρωσης των αναλώσιμων της οικίας.

Γραφτείτε τώρα στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μάθετε πότε αρχίζει η προσφορά των υπηρεσιών μας κερδίζοντας ταυτόχρονα 10 € έκπτωση στην πρώτη παραγγελία σας.

*Με την εγγραφή σας στο ενημερωτικό δελτίο δηλώνετε ότι έχετε διαβάσει τη δήλωσή μας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σας και ότι συμφωνείτε με τη χρήση των προσωπικών σας δεδομένων.

Κατηγορία: Βραχυχρόνια μίσθωση
Ετικέτες: , ,
Μοιραστείτε το άρθρο: