Booking ή Airbnb; Ποια είναι η πιο κατάλληλη πλατφόρμα για να νοικιάσετε το ακίνητό σας

Booking ή Airbnb; Ποια είναι η πιο κατάλληλη πλατφόρμα για να νοικιάσετε το ακίνητό σαςΦωτογραφία του Roman Pavluv στο Unsplash

Δύο είναι οι βασικότερες και πιο δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, για την ενοικίαση δηλαδή του σπιτιού σας σε κάποιον Έλληνα ή ξένο, ο οποίος θέλει να μείνει σε αυτό για μικρό χρονικό διάστημα. Η Booking και η Airbnb. Κάθε μία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και, ενώ συγκλίνουν στον ίδιο σκοπό, τον πετυχαίνουν από διαφορετικές σκοπιές. Ποια πλατφόρμα είναι η πλέον κατάλληλη για εσάς, ώστε να επιτύχετε το μέγιστο κέρδος με τη μεγαλύτερη ασφάλεια;

Booking

Η πλατφόρμα Booking χρεώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ποσοστό επί του συνολικού ποσού της κράτησης. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό (15%), ενώ υπάρχει και μια επιπλέον παρακράτηση της τάξης του 3% για ασφαλείς συναλλαγές μέσω πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Booking, το οποίο όμως ισοσκελίζεται από τα αναντίρρητα πλεονεκτήματά της. Ποια είναι αυτά; Ότι πρόκειται για το νούμερο ένα ταξιδιωτικό site παγκοσμίως με 40 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες το μήνα και με δυνατότητα πολλαπλών επιλογών για τον ταξιδιώτη, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργήσει ένα πλήρες πακέτο διακοπών. Επιπλέον, δεν χρεώνει τον επισκέπτη με ποσοστό επί της κράτησης, αλλά μόνο τον ιδιοκτήτη.

Συνεπώς, η πλατφόρμα Booking ταιριάζει σε κάποιον, ο οποίος θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο την πολύ μεγάλη επισκεψιμότητά της και δεν απογοητεύεται από τις υψηλές κρατήσεις, καθώς στοχεύει σε ένα ευρύ κοινό που θα του εξασφαλίσει πελατεία για όλο το χρόνο ανάλογα φυσικά και με την περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, η Booking απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να συνεργαστούν με αυτή στη πλαίσιο ενός συνολικού πλάνου για τη διάθεση των σπιτιών και των δωματίων των ξενοδοχείων τους.

Airbnb

Η Airbnb είναι η δημοφιλέστερη διαδικτυακή πλατφόρμα για ερασιτέχνες ιδιοκτήτες σπιτιών που θέλουν να τα νοικιάσουν σε κάποιον επισκέπτη για μικρό χρονικό διάστημα. Τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι δύο. Αφενός παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια της τάξεως του 3% ανά κράτηση και αφετέρου σας επιτρέπει να θέσετε προς ενοικίαση όχι μόνο ολόκληρο σπίτι αλλά και κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σας, όπως ξενώνα, ή ακόμα και κοινόχρηστους χώρους. Η μηνιαία επισκεψιμότητά της είναι περίπου 6 εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο, ενώ δεν παρέχει άλλες υπηρεσίες πέραν της διαμονής.

Αυτό σημαίνει συνοπτικά ότι η Airbnb απευθύνεται κυρίως στον ιδιώτη, ο οποίος ενδιαφέρεται να συμπληρώσει το εισόδημά του νοικιάζοντας το σπίτι του ή κάποιο δωμάτιο για μερικές μέρες μέσα στο μήνα. Το κοινό της Airbnb είναι κυρίως νέοι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για μικρά χρονικά διαστήματα και ψάχνουν ένα οικονομικό μέρος να μείνουν.

Αν λοιπόν, ψάχνετε να γεμίσετε το κενό στο ημερολόγιό σας και να φιλοξενήσετε νέους ανθρώπους για μερικές μέρες, χωρίς να θέλετε να μετατρέψετε αυτή τη δραστηριότητα σε ολοκληρωμένη επιχείρηση, τότε η πλατφόρμα Airbnb είναι η πλέον κατάλληλη για το προφίλ σας. Ιδανικά, θα πρέπει το ακίνητό σας να βρίσκεται σε αστική περιοχή και ιδιαίτερα σε κάποια πόλη που αποτελεί πόλο έλξης για το τουριστικό νεανικό κοινό και να είστε πρόθυμοι να έρθετε σε επαφή με διάφορες κουλτούρες και επισκέπτες.

Διαβάστε ακόμα Διαλέγοντας τη σωστή πολιτική ακύρωσης της Airbnb: Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Άλλες ψηφιακές πλατφόρμες για να νοικιάσετε το ακίνητό σας

Η παραπάνω παρουσίαση δε σημαίνει φυσικά ότι δεν υπάρχουν και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, όπου μπορείτε να ανεβάσετε τις φωτογραφίες και τα χαρακτηριστικά του σπιτιού σας ψάχνοντας επισκέπτες για βραχυχρόνια μίσθωση, όπως για παράδειγμα η HomeAway ή η Flipkey. Εμείς σας παρουσιάσαμε τις πλέον δημοφιλείς πλατφόρμες με τους περισσότερους χρήστες τόσο σε επίπεδο ιδιοκτητών όσο και επισκεπτών. Αν, πάντως, θέλετε να το ψάξετε λίγο παραπάνω, μπορείτε να βρείτε παρακάτω τα 15 δημοφιλέστερα site, σύμμφωνα με την Alexa, για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων σε όλο τον κόσμο:

 1. Booking.com
 2. Airbnb
 3. VRBO
 4. Couchsurfing
 5. HomeAway
 6. FeWo-direkt
 7. Abritel HomeAway
 8. HomeAway UK
 9. Stayz
 10. Alugue Temporada
 11. Homelidays
 12. OwnersDirect
 13. FlipKey
 14. TUI Villas
 15. Holiday Lettings

Όπου κι αν αποφασίσετε να προσφέρετε για ενοικίαση το ακίνητό σας, απευθυνθείτε σε εμάς για τα υπόλοιπα. Για να κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη, σύντομα θα παρέχουμε υπηρεσίες check-in και check-out του επισκέπτη, ελέγχου του σπιτιού καθώς και καθαριότητας και αναπλήρωσης των αναλώσιμων της οικίας.

Γραφτείτε τώρα στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μάθετε πότε αρχίζει η προσφορά των υπηρεσιών μας κερδίζοντας ταυτόχρονα 10 € έκπτωση στην πρώτη παραγγελία σας.

*Με την εγγραφή σας στο ενημερωτικό δελτίο δηλώνετε ότι έχετε διαβάσει τη δήλωσή μας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σας και ότι συμφωνείτε με τη χρήση των προσωπικών σας δεδομένων.

Κατηγορία: Βραχυχρόνια μίσθωση
Ετικέτες: ,
Μοιραστείτε το άρθρο: